Rozehrajte talíř barvami

Objevte s Bonduelle recept na pestrý život

Podívejte se pod pokličku zdravému stravování. Na našem virtuálním talíři servírujeme šťavnaté informace o všem, co by nemělo ve správně vyváženém jídelníčku chybět. Tak s chutí do toho!

Klikni zdePlate arrow

Zelenina je pestrá nejen na tvary a barvy

Každodenní konzumace ovoce a zeleniny je pro lidské tělo nenahraditelná. Vitaminy a další prospěšné látky z nich získává v té nejlepší možné formě. Žádný vitaminový doplněk stravy nenahradí pravidelnou konzumaci zeleniny a ovoce z celého barevného spektra.

Denně bychom měli sníst přibližně 300–400 g zeleniny.

Dále

Bílkoviny nejsou jen v mase

Obiloviny a luštěniny nejsou pouze zdrojem sacharidů a vlákniny. Obsahují také rostlinné bílkoviny. Ty sice nejsou tak snadno vstřebatelné a využitelné jako živočišné, s trochou kreativity ale zvládnete vykouzlit sytá a výživná jídla i bez masa, vajec a mléka.

Dobrý rostlinný „jogurt“ by měl obsahovat více než 3 gramy bílkovin ve 100 gramech produktu.

Dále

Tuky z říše rostlin

Rostlinné oleje, ořechy i semena. V našem jídelníčku by měly převažovat rostlinné tuky nad živočišnými. Obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny a esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které si tělo neumí samo vyrobit.Přínosy omega-3 mastných kyselin

  • Starají se o růst a kvalitu vlasů a kůže i správnou funkci mozku.
  • Napomáhají snižovat krevní tlak a „zlý“ LDL cholesterol.
  • Regulují hladinu tuků v krvi a snižují pravděpodobnost vzniku onemocnění srdce a cév.

Dále

Šťavnaté a zdravé ovoce

Ovoce je plné vitaminů a minerálních látek. To ví většina z nás. Málo se ale ví, že je také důležitým zdrojem tekutin. V jídelníčku pomáhá zvýšit množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Zároveň obsahuje nenápadné, ale velmi důležité fytochemikálie (látky vyskytující se v rostlinách), z nichž některé mohou mít příznivý účinek na lidské zdraví.

Denně bychom měli sníst přibližně 100–200 g ovoce, což odpovídá například střednímu jablku, pomeranči nebo banánu.

Dále

Zdravý zázrak jménem luštěniny

Luštěniny si místo v jídelníčku právem zaslouží. Chutnají skvěle a jsou bohaté na sacharidy, bílkoviny, vitaminy skupiny B a vlákninu. Právě ta v jídelníčku Čechů chybí. Většina nezvládá sníst ani polovinu doporučené denní dávky vlákniny, tedy 30 gramů.

Obsah základních živin, vlákniny i vitaminů je ve všech druzích luštěnin přibližně stejný.

Dále

Obiloviny jako základ jídelníčku

Obiloviny tvoří základnu potravinové pyramidy. Jsou totiž nejvýznamnějším zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny v lidské výživě. Poskytují potřebnou energii a podporují činnost trávicího traktu. Jsou také důležitým zdrojem rostlinných bílkovin v jídelníčku, vitaminů B a E.

Známé i neznámé obiloviny

Pšenice, žito, oves, rýže, ječmen

Pohanka, quinoa (merlík čilský), jáhly, čirok, amarant

Dále

Překvapivá „superpotravina“

Mléko bychom mohli snadno nazvat superpotravinou. Obsahuje některé z nejkvalitnějších bílkovin vůbec a v podstatě celé spektrum vitaminů (zejména vitaminy A, D, E, K). Pro lidské tělo navíc neexistuje lepší zdroj vápníku.Jak často a kolik mléka konzumovat?Každý den byste měli sníst dvě až tři porce mléčných výrobků. Co si ale pod jednou porcí představit? Jeden větší kelímek jogurtu (200 gramů), sklenice mléka, kefíru nebo jiného kysaného mléčného výrobku (250 gramů), tři plátky tvrdého sýru (50 gramů)

Bílé mléčné výrobky jsou základ. Ochucené jogurty a mléčné dezerty, které obsahují hodně přidaného cukru, konzumujte jen občas.

Dále

Cenný zdroj kvalitních bílkovin

Maso má v jídelníčku své místo. Lidské tělo z něj získává plnohodnotné bílkoviny a esenciální aminokyseliny, které si samo vyrobit nedokáže. Je také bohaté na dobře vstřebatelné železo a vitamin B12.Jak často maso jíst? Přestože je maso skvělým zdrojem bílkovin, na talíři Čechů se objevuje až příliš často. Mnoho lidí si bez něj neumí představit jediné jídlo. Stejně jako jiné potraviny, ani maso by se ale nemělo jíst třikrát denně. Střídejte ho s rybami, vejci, mléčnými výrobky a také rostlinnými bílkovinami (luštěniny, tofu, seitan nebo tempeh).

Ryby jsou také maso, a navíc pořádně zdravé. V jídelníčku by se proto měly objevit alespoň 2× do týdne.

Dále

Voda je základ života

Tekutiny jsou nezbytné pro fungování všech procesů v lidském těle a správnou funkci orgánů, především ledvin. Dostatečným pitím předcházíte také bolestem hlavy, nesoustředěnosti a únavě̌.

Kolik vody denně vypít?Zdravý člověk by měl vypít přibližně 1,5–2 litry denně. Stejně jako jíst, ani pít ovšem nepotřebujeme všichni stejné množství. Potřeba tekutin se liší v závislosti na pohlaví, věku, tělesné konstituci i množství pohybu i teplotě okolí. Jiné množství vody potřebujete pít v zimě a jiné v červencovém parnu.

Dále
  • Barevné a vyvážené jídlo do krabičky

    Current Time 0:00
    /
    Duration Time -:-
    Progress: NaN%
  • Jak jíst
    více luštěnin

    Current Time 0:00
    /
    Duration Time -:-
    Progress: NaN%
  • Jak mít v jídelníčku více vlákniny

    Current Time 0:00
    /
    Duration Time -:-
    Progress: NaN%
  • Vaření
    bez plýtvání

    Current Time 0:00
    /
    Duration Time -:-
    Progress: NaN%
Ještě více receptů a inspirace

Bez základů to nejde

  • Bílkoviny

    Bez bílkovin by neexistoval pohyb. Jsou základním stavebním materiálem svalů, ...

    Více informací
  • Sacharidy

    Energie pro tělo i mozek. Tak by se daly ve zkratce popsat sacharidy. Jsou nezbytným ...

    Více informací
  • Tuky

    Tuky jsou jednou ze tří základních živin. Lidské tělo je potřebuje jako zdroj energie, ale také ...

    Více informací
  • Vláknina

    O vláknině se příliš často nemluví, v jídelníčku přitom hraje jednu z hlavních rolí. ...

    Více informací

Co nevíte o mražení a konzervování

  • Jako od farmáře

    Jako od farmáře

    Zelenina Bonduelle je pěstována ve své přirozené sezóně a v oblastech, které jsou pro danou plodinu nejvhodnější. Aby byla zaručena nejlepší chuť, barva i textura a zelenina si zachovala maximum vitaminů a minerálních látek, je sklizena v plné zralosti a zpracována do 5 hodin od sklizně.

  • Mráz, který šokuje

    Mráz, který šokuje

    V Bonduelle je omytá a očištěná zelenina blanšírována na páře a následně šokově zmrazená proudem vzduchu o teplotě -30 °C. Zelenina se zmrazí rychle během několika minut. Díky tomu se uvnitř plodu při mražení nevytvoří veliké ledové krystaly jako při pomalém domácím mražení při vyšší teplotě. Zelenina tak zůstává neporušená a uzamkne v sobě maximum vitaminů, chuti i šťavnatosti.

  • Každý pátý Čech si nesprávně myslí, že jsou konzervy škodlivé.

    Každý pátý Čech si nesprávně myslí, že jsou konzervy škodlivé.

    Nejčastější obavy plynou z přítomnosti velkého množství tzv. „éček“ a konzervantů, které ale s konzervou nemají nic společného. Slovo konzerva nenese svůj název proto, že by byla plná konzervantů, ale podle procesu konzervace, což je způsob uchovávání potravin.Data vycházejí z průzkumu, který pro značku Bonduelle realizovala agentura STEM/MARK v roce 2021.

  • Tajemství konzervace

    Tajemství konzervace

    Pokud nejsou v konzervách konzervanty, jak je tedy možné, že je jejich trvanlivost tak dlouhá? Tajemstvím je kombinace důkladného tepelného ošetření, dobře uzavřeného balení a jemně slaného nálevu, který působí jako přirozený konzervant většiny druhů zeleniny a luštěnin od Bonduelle. Díky tomu vydrží konzervy měsíce i roky bez konzervačních látek.

  • Vždy po ruce

    Vždy po ruce

    Konzervovanou zeleninu a luštěniny využívá ve své kuchyni 94 % Čechů, kteří si pochvalují především jednoduchost a rychlost přípravy. Podobně praktické jsou i mražené produkty Bonduelle. Mraženou zeleninu nezapomeňte před konzumací vždy tepelně opracovat. Návod na zadní straně obalu vám poradí, jak správně postupovat.