Bílkoviny
Bez bílkovin by neexistoval pohyb. Jsou základním stavebním materiálem svalů, ...
Podívejte se pod pokličku zdravému stravování. Na našem virtuálním talíři servírujeme šťavnaté informace o všem, co by nemělo ve správně vyváženém jídelníčku chybět. Tak s chutí do toho!
Každodenní konzumace ovoce a zeleniny je pro lidské tělo nenahraditelná. Vitaminy a další prospěšné látky z nich získává v té nejlepší možné formě. Žádný vitaminový doplněk stravy nenahradí pravidelnou konzumaci zeleniny a ovoce z celého barevného spektra.
Denně bychom měli sníst přibližně 300–400 g zeleniny.
Obiloviny a luštěniny nejsou pouze zdrojem sacharidů a vlákniny. Obsahují také rostlinné bílkoviny. Ty sice nejsou tak snadno vstřebatelné a využitelné jako živočišné, s trochou kreativity ale zvládnete vykouzlit sytá a výživná jídla i bez masa, vajec a mléka.
Dobrý rostlinný „jogurt“ by měl obsahovat více než 3 gramy bílkovin ve 100 gramech produktu.
Rostlinné oleje, ořechy i semena. V našem jídelníčku by měly převažovat rostlinné tuky nad živočišnými. Obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny a esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které si tělo neumí samo vyrobit.Přínosy omega-3 mastných kyselin
Ovoce je plné vitaminů a minerálních látek. To ví většina z nás. Málo se ale ví, že je také důležitým zdrojem tekutin. V jídelníčku pomáhá zvýšit množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Zároveň obsahuje nenápadné, ale velmi důležité fytochemikálie (látky vyskytující se v rostlinách), z nichž některé mohou mít příznivý účinek na lidské zdraví.
Denně bychom měli sníst přibližně 100–200 g ovoce, což odpovídá například střednímu jablku, pomeranči nebo banánu.
Luštěniny si místo v jídelníčku právem zaslouží. Chutnají skvěle a jsou bohaté na sacharidy, bílkoviny, vitaminy skupiny B a vlákninu. Právě ta v jídelníčku Čechů chybí. Většina nezvládá sníst ani polovinu doporučené denní dávky vlákniny, tedy 30 gramů.
Obsah základních živin, vlákniny i vitaminů je ve všech druzích luštěnin přibližně stejný.
Obiloviny tvoří základnu potravinové pyramidy. Jsou totiž nejvýznamnějším zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny v lidské výživě. Poskytují potřebnou energii a podporují činnost trávicího traktu. Jsou také důležitým zdrojem rostlinných bílkovin v jídelníčku, vitaminů B a E.
Pšenice, žito, oves, rýže, ječmen
Pohanka, quinoa (merlík čilský), jáhly, čirok, amarant
Mléko bychom mohli snadno nazvat superpotravinou. Obsahuje některé z nejkvalitnějších bílkovin vůbec a v podstatě celé spektrum vitaminů (zejména vitaminy A, D, E, K). Pro lidské tělo navíc neexistuje lepší zdroj vápníku.Jak často a kolik mléka konzumovat?Každý den byste měli sníst dvě až tři porce mléčných výrobků. Co si ale pod jednou porcí představit? Jeden větší kelímek jogurtu (200 gramů), sklenice mléka, kefíru nebo jiného kysaného mléčného výrobku (250 gramů), tři plátky tvrdého sýru (50 gramů)
Bílé mléčné výrobky jsou základ. Ochucené jogurty a mléčné dezerty, které obsahují hodně přidaného cukru, konzumujte jen občas.
Maso má v jídelníčku své místo. Lidské tělo z něj získává plnohodnotné bílkoviny a esenciální aminokyseliny, které si samo vyrobit nedokáže. Je také bohaté na dobře vstřebatelné železo a vitamin B12.Jak často maso jíst? Přestože je maso skvělým zdrojem bílkovin, na talíři Čechů se objevuje až příliš často. Mnoho lidí si bez něj neumí představit jediné jídlo. Stejně jako jiné potraviny, ani maso by se ale nemělo jíst třikrát denně. Střídejte ho s rybami, vejci, mléčnými výrobky a také rostlinnými bílkovinami (luštěniny, tofu, seitan nebo tempeh).
Ryby jsou také maso, a navíc pořádně zdravé. V jídelníčku by se proto měly objevit alespoň 2× do týdne.
Tekutiny jsou nezbytné pro fungování všech procesů v lidském těle a správnou funkci orgánů, především ledvin. Dostatečným pitím předcházíte také bolestem hlavy, nesoustředěnosti a únavě̌.
Kolik vody denně vypít?Zdravý člověk by měl vypít přibližně 1,5–2 litry denně. Stejně jako jíst, ani pít ovšem nepotřebujeme všichni stejné množství. Potřeba tekutin se liší v závislosti na pohlaví, věku, tělesné konstituci i množství pohybu i teplotě okolí. Jiné množství vody potřebujete pít v zimě a jiné v červencovém parnu.
Bez bílkovin by neexistoval pohyb. Jsou základním stavebním materiálem svalů, ...
Energie pro tělo i mozek. Tak by se daly ve zkratce popsat sacharidy. Jsou nezbytným ...
Tuky jsou jednou ze tří základních živin. Lidské tělo je potřebuje jako zdroj energie, ale také ...
O vláknině se příliš často nemluví, v jídelníčku přitom hraje jednu z hlavních rolí. ...
Zelenina Bonduelle je pěstována ve své přirozené sezóně a v oblastech, které jsou pro danou plodinu nejvhodnější. Aby byla zaručena nejlepší chuť, barva i textura a zelenina si zachovala maximum vitaminů a minerálních látek, je sklizena v plné zralosti a zpracována do 5 hodin od sklizně.
V Bonduelle je omytá a očištěná zelenina blanšírována na páře a následně šokově zmrazená proudem vzduchu o teplotě -30 °C. Zelenina se zmrazí rychle během několika minut. Díky tomu se uvnitř plodu při mražení nevytvoří veliké ledové krystaly jako při pomalém domácím mražení při vyšší teplotě. Zelenina tak zůstává neporušená a uzamkne v sobě maximum vitaminů, chuti i šťavnatosti.
Nejčastější obavy plynou z přítomnosti velkého množství tzv. „éček“ a konzervantů, které ale s konzervou nemají nic společného. Slovo konzerva nenese svůj název proto, že by byla plná konzervantů, ale podle procesu konzervace, což je způsob uchovávání potravin.Data vycházejí z průzkumu, který pro značku Bonduelle realizovala agentura STEM/MARK v roce 2021.
Pokud nejsou v konzervách konzervanty, jak je tedy možné, že je jejich trvanlivost tak dlouhá? Tajemstvím je kombinace důkladného tepelného ošetření, dobře uzavřeného balení a jemně slaného nálevu, který působí jako přirozený konzervant většiny druhů zeleniny a luštěnin od Bonduelle. Díky tomu vydrží konzervy měsíce i roky bez konzervačních látek.
Konzervovanou zeleninu a luštěniny využívá ve své kuchyni 94 % Čechů, kteří si pochvalují především jednoduchost a rychlost přípravy. Podobně praktické jsou i mražené produkty Bonduelle. Mraženou zeleninu nezapomeňte před konzumací vždy tepelně opracovat. Návod na zadní straně obalu vám poradí, jak správně postupovat.